ponedeljek, 25. avgust 2008

Štehvanje

je staroslovenski običaj, ki se je v Ziljski dolini ohranil. No, menda ga je mogoče videti samo še v vaseh Bistrica in Zahomec. Igro prirejajo na praznik farnega zavetnika. Včeraj je bilo štehvanje v vasi Zahomec (Achomitz). Po nekaterih razlagah naj bi bilo to maščevanje Turkom zaradi njihovih roparskih pohodov. Sod na lesenem kolu, po katerem jahači tolčejo z kovinskimi kiji naj bi predstavljal glavo Turka. Po drugih razlagah, naj bi ta običaj prinesli furmani, ki so pogosto prevažali tovor na relaciji Dunaj - Benetke. Na tej poti so se srečevali z plemiškimi igrami, ki so jih poskušali udomačiti tudi v domačih krajih.

Štehvanje naj bi pokazalo kateri konj je najboljši in seveda kateri jezdec je najbolj spreten.

Mladi neporočeni fantje jahajo na neosedlanih konjih mimo stebra na katerega je nataknjen lesen sodček ovit z leskovimi obroči, ki ga morajo razbiti z železnimi kiji. Kiji so težki sedem kilogramov in vihtenje take teže na konju v galopu brez sedla ni niti najmanj enostavno. Menda se redno dogajajo grdi padci.







Zmagovalec, ki razbije sod dobi za nagrado venček iz rož v obliki zapestnice.



Ko je štehvanje končano se fantje in dekleta v ziljskih nošah zberejo pod vaško lipo in zmagovalec prične ples, ki se imenuje prvi rej. Izbiral naj bi med vaškimi devicami. Plesalce spremljajo pevci, ki pojejo staroslovenske pesmi.


Poleg prelepih ziljskih narodnih noš in spretnih jahačev v irhastih hlačah so bili mojega občudovanja deležni predvsem konji noriške pasme.

.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Hvala za to informacijo, sem prvič slišala za kaj takega pri "nas".