sobota, 15. december 2007

Hitrostno drsanje

Zgodba z drsanjem se je začela v 14. stoletju, ko so Nizozemci začeli uporabljati leseno ploščo, ki je imela na spodnji strani tanek železen tekač, drsalci pa so se odrivali s palico. Okoli leta 1500 so dodali tanka rezila in opustili odrivanje s palico. Le malo kasneje je neki nizozemski mizarski vajenec delal poskuse z razmerjem med širino in dolžino rezila ter izdelal obliko, ki je ostala do danes skoraj nespremenjena.

Na Nizozemskem so drsali ljudje vseh slojev, kar je razvidno iz slik starih mojstrov, medtem ko je bilo v drugih deželah drsanje rezervirano za visoko družbo.

Hitrostno drsanje pa je doživelo svoj razcvet šele po letu 1990 ko so se pojavile clap drsalke. Šport se je visoko profesionaliziral in postal izredno popularen.

Clap drsalke so povzročile malo revolucijo, in sicer v tem da so pripete na sprednji del obuvala in so proste na peti obuvala, kar omogoča daljši odriv in boljši oprijem z ledom. Enak sistem kot pri tekaških smučkah in tudi čevlji so lahko isti kot za tek na smučeh. Ko je te drsalke leta 1996 začela uporabljati Nizozemska ženska reprezantanca, ki so ji sledili ostali je to povzročilo točo svetovnih rekordov. Rezila so približno 1mm široka in dolga od 33 – 45cm. Hitrostno drsajo na ovalnih umetnih drsališčih in sicer na 400m ali 333,3m dolgih stezah, ki so široke 3-4m.

Tudi Alpina uspešno trži svoje modele tekaških čevljev.


Zim z zamrznjenimi kanali izgleda ne pričakujejo več. Zato so letos zgradili najdaljšo zunanjo drsalno stezo na svetu. Kar PET KILOMETROV dolgo stezo so obložili z 8 centimetrov debelim ledom, ki ga hladijo s hladilnimi elementi.
Link


Ni komentarjev: