ponedeljek, 10. december 2007

Poljski ribiči

so tokrat povod za nov prikaz Nizozemske nestrpnosti do tujcev. Poljaki namreč prostem času lovijo ribe. Pri tem početju pa ne spoštujejo Nizozemskih pravil. Ne samo, da ujamejo preveč rib, ujete ribe tudi prodajajo.

Nizozemski ribiči pa ujete ribe vrnejo nazaj v vodo. Ravno zato je Poljake okrcala državna ribiška zveza, ki bo, da bo zagotovila red in jih naučila loviti ribe po Nizozemsko, prevedla pravila tudi v poljski jezik.



Torej "Rimljani", ki se ne obnašajo, kot se obnaša v "Rimu". Ne znajo loviti rib, popivajo in razgrajajo, pa še katoliki so povrhu vsega. Temu se reče tudi kulturne razlike, ki so za Nizozemce PREVELIKE. In vzhodnjakov je po njihovih kriterijih tu preveč. Kot tujci, ki ne prihajajo iz bogatih držav, s cenjenim znanjem ali poklici v katerih manjka ljudi ali pa jih je pripravljen opravljati malo kdo, so vse manj zaželjeni in dobrodošli. Ravno so nekako udomačili tujce podedovane iz kolonialne zgodovine in še nekaj ostalih eksotov, zdaj pa morajo učiti reda še vzhodnjake.

Poljakov je bilo zaradi nekajkrat višjih plač kot so na Poljskem na Nizozemskem že pred letošnjim prvim majem precej (tudi ilegalno), ko pa se je za njih sprostil trg delovne sile so jo seveda preplavili. Ocenjujejo da jih je 220.000. Večinoma gre za nekvalificirane delavce, ki se zaposlujejo v kmetijstvu in gradbeništvu. Slovijo kot dobri in pridni delavci. Če bi le še privzeli Nizozemsko kulturo.

Ni komentarjev: