so pecivo, ki se mu noben pravi cimetoljubec ne more upreti. Švedi so jim posvetili današnji dan in imajo njihov praznik. Kakorkoli, priprava je zelo enostavna, rezultat pa več kot slasten.
Recept:
150 g masla stopimo in dodamo
5 dl mleka in 1,5 dl sladkorja.
15 dl navadne moke zmešamo s 1/2 žličke soli, 2 žličkama kardamoma dodamo 42 g kvasa in pomešamo.
V mešanico moke zlijemo maslo mleko in sladkor in naredimo gladko testo, ki ga pustimo vzahati 45 minut.
Testo razvaljamo na pravokotnike debeline od 0,5 do 1 cm.
Namažemo z 100 g masla, ki smo ga raztopili in posujemo z mešanico sladkorja (1dl) in cimeta (2 žlici).
Zvijemo kot rolado in nato razrežemo na 2 cm delbele koleščke. Jaz jih zložim kar v papirčke za muffine. Pustimo vzhajati 30 minut in
premažemo s stepenim jajcem ter posujemo z drobljenim sladkorjem.
Pečemo v že prej ogreti pečici pri 200 stopinjah približno 5-10 minut oz. dokler ne postanejo zlato rjavi.
Jaz jih polovico zamrznem in ob prvem cimetotožju samo še spečem.
2 komentarja:
To mene spominja na Ferdinandle, le da so z orehi :-) Njamsi
Ferdinandlov pa jaz ne poznam. Obožujem pa Florentince.
Objavite komentar