nedelja, 20. april 2008

M.C. Escher

Maurits Cornelius Escher (1898 - 1972), nizozemski slikar in grafik, mojster geometrije, ki se je igral s percepcijo prostora. V Den Haagu ima svoj muzej, ki je vreden ogleda.


Kot otrok je bil nadarjen za risanje, za šolo pa ne najbolj. Zataknilo se mu je že v drugem razredu, ki ga je ponavljal. Nekako je prilezel do fakultete, ki pa jo je zapustil brez diplome. Sprva je potoval po Španiji, se poročil in ustalil v Italiji. Od tu se je leta 1935 pred Mussolinijevim režimom umaknil v Švico. V gorati Švici je pogrešal pesjaže in atmosfero Italije ter kot pravi Nizozemec sovražil sneg. Kmalu se je preselil v Belgijo, kjer je preživel 2. svetovno vojno. Po vojni se je preselil nazaj na Nizozemsko. Večina njegovih slik je iz tega obdobja, kjer mu je menda megleno, hladno in vlažno vreme omogočalo, da se je osredotočil na svoje delo.

Bil je velik specialist lesoreza in litografije. Čeprav ni imel nikakršne formalne matematične izobrazbe, so ga nekatere matematične ideje tako prevzele, da se je vanje dodobra poglobil in jih uspel v svojih delih ponazoriti in vizualizirati. Iz matematike je črpal navdih za svoja dela in umetniško izvirno uprizoril številne geometrične oblike, ki se sicer izmikajo nazorni predstavi.

Neopažen je bil vse do leta 1950. Leta 1956 je bila organizirana velika razstava, ki je doživela svetovno slavo in od takrat naprej njegova popularnost samo raste. S svojimi slikami je navdušil ne samo matematike, ampak tudi kognitivne psihologe in širšo javnost.




2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Ali je primerno tudi za otroke? Nisem vedela, da je bil Nizozemec.

Ovca pravi ...

Zelo primerno za otroke! V enem nadstropju se lahko igrajo z optičnimi triki. Za 5 evrov slikajo otroka tako, da je večji od odraslega.